8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

30
Μάι
2023

Εθελοντισμός και κοινωνικές δράσεις

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Εθελοντισμός και κοινωνικές δράσεις

 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου Σχολικό έτος: 2022-2023

Ονοματεπώνυμο Συντονιστή/τριας:Koρναράκη Αφροδίτη ,κλάδος ΠΕ 01

Ονοματεπώνυμα Συμμετεχόντων/ουσών Εκπαιδευτικών στην Παιδαγωγική Ομάδα

Νικολάκη Κλεοπάτρα, κλάδος ΠΕ 82

Δομή

1.Εισαγωγή :Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων ετών, στηριγμένο στην ευαισθησία των μαθητών στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία μας. Ολοκληρώθηκε ομαλά με πολύ ενθουσιασμό και αίσθημα προσφοράςαπό την πλευρά των παιδιών,χωρίς να εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα.

2.Στοιχεία υλοποίησης του προγράμματος :Το φετινό πρόγραμμα περιλάμβανε μαθητές της Β΄τάξης  και η διάρκειά του ήταν 7 μήνες. Τα στοιχεία που προέκυψαν και φυσικά αποτελούν τη βασική πρακτική του προγράμματος ήταν η γνωριμία των μαθητών με την έννοια του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, καθώς και τρόποι έκφρασης μέσα από διάφορες κοινωνικές δράσεις.

3.Παιδαγωγικοί στόχοι: Ενεργοποίηση των μαθητών ως πυρήνες διάδοσης των αξιών που πρέπει να διακατέχουν την κοινωνία μας, διδαχή τους μέσα από βιογραφίες προσώπων που σημάδεψαν με τη ζωή τους την ιστορία αλλά και η εμπέδωση από την πλευρά των μαθητών ότι η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας με απρόοπτες ανατροπές.

4.Μεθοδολογία: Oι μαθητές εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά  με τη συλλογή πηγών από το διαδίκτυο, δημιούργησανχειροτεχνίες οι οποίες προσφέρθηκαν σε παιδικά νοσοκομεία, οργάνωσαν μπαζάαρ, δημιούργησαν ερωτηματολόγιο και powerpoint.

5.Διδακτικό ή άλλο σχετικό υλικό : Το υλικό πάνω στο οποίο δούλεψαν τα παιδιά το άντλησαν από την Ιστορία, Λογοτεχνία, Κοινωνική  και Πολιτική Αγωγή, Ψυχολογία και από τη θρησκευτική ζωή καθώς και από ντοκυμαντέρ πάνω σε προσωπικότητες όπως τον Ραούλ Φολερώ και την ΄Ελεν Κέλερ.

6.Σχεδιασμός / Οργάνωση/ Υλοποίηση / Παρουσίαση των δραστηριοτήτων :

Mέσω ερωτηματολογίου, ταινίας και video. Eπίσης πραγματοποίηση πσρουσίασης των δράσεων μέσα στα τμήματα και ανάρτηση αυτών στο site του σχολείου και στην ηλεκτρονική εφημερίδα.

7.Εκπαιδευτικές Επισκέψεις / Συνεργασίες με Φορείς &μαθησιακά οφέλη από αυτές : Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Κινηματογράφο Δαναό σε εκδήλωση του Χαμόγελου του παιδιού για τον σχολικό εκφοβισμό με συμμετοχήπαιδιών και ψυχολόγων σε μια ζωντανή και άμεση συζήτηση. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ανωτέρου ιδρύματος όπου τα παιδιά ενεργά συμμετείχαν σε προσομοίωση για την γραμμή 1056.

9.Αξιολόγηση Προγράμματος / απόψεις μαθητών/τριών & εκπαιδευτικών Παράρτημα :

To πρόγραμμα πέτυχε το στόχο του με την έκφραση της επιθυμίας των μαθητών να συμμετέχουν και του χρόνου στο ίδιο πρόγραμμα, έχοντας ήδη ξεκινήσει  να δουλεύουν νέες ιδέες.

  • Share :