8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

22
Μαρ
2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Στις 28 Μαρτίου και ημέρα Τρίτη, η ομάδα φιλοσοφίας του σχολείου μας με το πρόγραμμα:

«Philosophizing… A tour through moral values», και με συνοδούς την κ. Νεκταρία Σκουτέλη και την κ. Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου, επισκέφτηκε την φιλοσοφική Σχολή, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην  Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Η ομάδα φιλοσοφίας, είχε την τιμή να είναι προσκεκλημένη σε εκδήλωση, από και την Επίκουρη Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών κ. Άννα Λάζουκαι το Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Τέχνης του τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής σχολής. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, στον 2ο όροφο της  σχολής, τελούσε υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση, που παρακολούθησαν φοιτητές, καθώς και ερευνητές της φιλοσοφίας της Τέχνης,  οι μαθητές του ομίλου φιλοσοφίας, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δράση του ομίλου και επιτραπέζια παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί από τα παιδιά του ομίλου, εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.

Επιπλέον, οι μαθητές παρακολούθησαν ένα χοροθεατρικό δρώμενο, που περιλάμβανε αναφορά στους αρχαίους δραματικούς ποιητές, σε αρχαίους φιλοσόφους αλλά και στην μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά της Μικράς Ασίας, με τίτλο: «Έρως διαχρονικός-Μικρά σπίτια με ένα κίονα».

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του τμήματος σπουδών αρχαίου ελληνικού πολιτισμού του Πειραϊκού συνδέσμου, παρευρέθη ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ,  κ.  Αχιλλέας Χαλδαιάκης.

Συγκεκριμένα οι δεκαπέντε  μαθητές του προγράμματος φιλοσοφίας, παρουσίασαν τα επιτραπέζια παιχνίδια: «monopoly a la philosophizing», «Οι Σχολές των Αθηνών», «Φιλοσό- όφεων» και η «Η Σκάλα των φιλοσόφων».  Επιπλέον, παρουσίασαν τις δράσεις του ομίλου φιλοσοφίας,  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γαλλικού σχολείου από την πόλη Beaune: «EREA AlainFournier», στο σχολείο μας, την επίσκεψη του σχολείου από το Βερολίνο της Γερμανίας «SchuleEins» και το πρόγραμμα ETWINNING 2021-22: DEMOCRACY AND MORAL VALUES IN ANCIENT GREEK PHILOSOPHICAL SPEECH που εκπονούμε μαζί τους, καθώς και την Επίσκεψη του Ιταλικού σχολείου από τη Ρώμη «ISTITUTO COMPRENSIVO OLGA ROVERE.

Πέραν της εκδήλωσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος φιλοσοφίας, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Βιβλιοθήκη της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, να περιηγηθούν στην έκθεση ζωγραφικής στον εκθεσιακό χώρο του αμφιθεάτρου της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής και να θαυμάσουν τους πίνακες του ορθοπεδικού ιατρού και εικαστικού Γιώργου Μπούτλα με τίτλο: «Ιχνηλατώντας την βία στα έργα μου» και του φοιτητή εικαστικού, Βασίλη Πολυχρονιάδη με τίτλο: «Από τον ρεαλισμό στην αφαίρεση».

Επιπλέον, να γνωρίσουν τον χώρο του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, όπου βρίσκονται οι Διδακτικές Συλλογές που δημιουργήθηκαν με τη μέριμνα των καθηγητών και των φοιτητών της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και χορέψουν πριν την έναρξη της εκδήλωσης, αφού το Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Τέχνης του τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής σχολής,  μας παρουσίασε, με βάση την έρευνα που είχε κάνει για την αρχαία Ελλάδα, έναν αρχαιοελληνικό χορό στον οποίο συμμετείχαν και οι μαθητές του προγράμματος φιλοσοφίας.

Τέλος, είχαν την ευκαιρία να δουν το κτίριο και τις αίθουσες διδασκαλίας της φιλοσοφικής Σχολής,  να χαρούν τη ζεστή φιλοξενία και να απολαύσουν τα γευστικά κεράσματα που μας προσέφερε η Επίκουρη Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών κ. Άννα Λάζου, πριν επιστρέψουν γεμάτοι εμπειρίες και νέες γνώσεις, στο χώρο του σχολείου.

Υπεύθυνοι του προγράμματος φιλοσοφίας: κ. Νεκταρία Σκουτέλη, κ. Φώτιος Δανάσκος

  • Share :