8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

24
Σεπ
2022

ΟΜΙΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Άλλη μια χρονιά αισίως ξεκίνησε! Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκινάμε μαζί με την τυπική εκπαίδευση – τα μαθήματα μας και την άτυπη τις δράσεις και τους ομίλους μας.

Με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον και φέτος λοιπόν θα λειτουργήσουν δέκα (10) όμιλοί /προγράμματα που θα λειτουργούν αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου (14.15). Οι όμιλοι οργανώνονται από τους καθηγητές του σχολείου και λειτουργούν δωρεάν. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει σε έναν ή δύο ομίλους.

ΦΕΚ Β 4509/25-08-2022 «Λειτουργία Εκπαιδευτικών Ομίλων – Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικών Ομίλων»

Οι όμιλοι που θα λειτουργήσουν φέτος είναι:

 • «Η Φλυαρία των Τeeneighters και Teensixters» Ψηφιακή Σχολική Εφημερίδα και ψηφιακό κανάλι.

Συνεχίζεται για ακόμα μια χρονιά η λειτουργία της εφημερίδας μας και του ψηφιακού καναλιού ειδήσεων που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριων για την κοινωνική και σχολική καθημερινότητα,  δίνοντας τους την  ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, τα οράματα , τις επιθυμίες του και την δική τους οπτική της πραγματικότητας.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ε. Μανώλογλου και Ν. Σκουτέλη και τη βοήθεια του καθηγητή  Φ. Δανάσκου.

Συναντήσεις κάθε Τρίτη 14.10- 15.40 

Απευθύνεται στους μαθητές/τριες όλων των τάξεων του σχολείου και συνεργάζεται και με το 6ο λύκειο.

 • «Φυσικής-Πολιτικής Προστασίας»

Στόχος είναι να μάθουν οι μαθητές/τριες  ποιες είναι οι φυσικές καταστροφές και τους τρόπους προστασίας αυτών και των γύρω τους από αυτές.

Να αναπτύξουν την κρίση τους , την κοινωνικότητά τους, το ενδιαφέρον τους για STEM μάθηση.

Να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και να μάθουν να συνεργάζονται για το κοινό καλό.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κ. Χρυσανθακοπούλου

Συναντήσεις κάθε Τετάρτη  14.10- 15.40

Απευθύνεται στους μαθητές/τριες όλων των τάξεων του σχολείου

 • «Θέατρο για Εφήβους»

Οι στόχοι είναι να χτίσουμε μια ομάδα,  να  επικοινωνούμε και να αποδεχόμαστε  τα μέλη της ομάδας,  να δημιουργήσουμε  σχέσεις εμπιστοσύνης, να επικοινωνούμε με το σώμα  μας, να μάθουμε να εκφραζόμαστε με την  κίνησή μας, να εκφραζόμαστε μέσα από τη θεατρική πράξη, να γνωρίσουμε και να ακολουθήσουμε τα βήματα για το στήσιμο μιας θεατρικής παράστασης  να γίνουμε καλύτεροι θεατές Θεατρικών δρώμενων.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ε. Κορρέ και Ε. Μανώλογλου

Συναντήσεις κάθε Τετάρτη  14.10- 15.40

Απευθύνεται στους μαθητές/τριες της Α γυμνασίου

 • «Ο πλούτος της Θράκης από το χτες στο σήμερα»

Οι στόχοι είναι να γνωρίσουμε τα προϊόντα της περιοχής (βαμβάκι – μετάξι) και μέσα από βιωματικές δράσεις να ακολουθήσουμε την παραγωγή ενδυμάτων από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα. Να μάθουμε τον τρόπο μεταφοράς και διακίνησης εμπορευμάτων όπως ανακαλύφθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη

Να ανακαλύψουμε το αποτύπωμα των γεωλογικών μεταβολών στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Να γνωρίσουμε τον πολιτισμό που έχει ανθίσει στην περιοχή της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τους ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμα τους σε Ελληνικό, Ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο στην αρχαιότητα και στους νεότερους χρόνους. Να αναπτύξουμε περιβαλλοντική συνείδηση.

Υπεύθυνη καθηγητές: Κ. Κολλιάρος και Ε.Κορρέ

Συναντήσεις κάθε Πέμπτη  14.10- 15.40

Απευθύνεται στους μαθητές/τριες της Α γυμνασίου

 • «Εθελοντισμός»

΄Ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο τη γνωριμία των μαθητών/τριων με την έννοια του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, καθώς και τους τρόπους έκφρασης αυτής μέσα από κοινωνικές δράσεις. Επιμέρους στόχοι είναι η ενεργοποίηση των μαθητών ως πυρήνες διάδοσης των αξιών που πρέπει να διακατέχουν την κοινωνία μας, καθώς και την εμπέδωση της προσωπικής ευθύνης του κάθε ανθρώπου απέναντι στην αναξιοπάθεια οποιασδήποτε μορφής. Τα διδάγματα ζωής μέσα από τη βιογραφία προσώπων που σημάδεψαν με τη ζωή και τις πράξεις τους την ιστορία.  Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι η ζωή είναι συνεχής αγώνας με απρόοπτες ανατροπές.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Α. Κορναράκη και Κ. Νικολάκη

Συναντήσεις κάθε Τρίτη 14.15-15.40

Απευθύνεται στους μαθητές/τριες της Β γυμνασίου

 • «GEAS 12 Άρωμα Γυναίκας στις Γεωεπιστήμες»

Οι στόχοι είναι  να γνωρίσουμε τις Γεωεπιστήμες και τους επιμέρους τομείς τους.

Να ταξιδέψουμε στο χρόνο, Γεωλογικό και Ανθρώπινο, μελετώντας και γνωρίζοντας

τις Γυναίκες Γεωεπιστήμονες από την αρχή του 19 ου αιώνα μέχρι την Kathryn Dywer ,πετώντας στο διάσημα μαζί της. Να ανακαλύψουμε το αποτύπωμα των γεωλογικών μεταβολών σε Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Γεώτοπους.

Να γνωρίσουμε τον πολιτισμό που έχει ανθίσει στις περιοχές αυτές σε συνδυασμό με τις Γεωλογικές Μεταβολές. Να αναπτύξουμε περιβαλλοντική συνείδηση.

Υπεύθυνη καθηγητές: Φ. Δανάσκος και Ε.Κορρέ

Συναντήσεις κάθε Πέμπτη  14.10- 15.40

Απευθύνεται στους μαθητές της/τριες Β γυμνασίου

 • «Ένας Κεύνταυρος, η πένα μου κι εγώ»

Δημιουργική γραφή

Οι μαθητές μέσα από την αναζήτηση γνώσεων σύμφωνα πάντοτε με τα ενδιαφέροντα και τις προσωπικές τους δεξιότητες καθώς και τα χαρίσματα και τις κλίσεις τους, θα ενθαρρυνθούν να αναδείξουν τις ικανότητές τους ,αξιοποιώντας τους μύθους και τις ιστορίες , και χρησιμοποιώντας την ελεύθερη έκφρασή τους και τη φαντασία τους να δημιουργήσουν ένα βιβλίο αφιερωμένο στο βουνό των Κενταύρων του χθες και του σήμερα.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ε. Αυγερινού και Ε. Μανώλογλου

Συναντήσεις κάθε Πέμπτη  14.10- 15.40

Απευθύνεται στους μαθητές/τριες της Β γυμνασίου

 • «Φιλοσοφώντας: Μια περιήγηση στις ηθικές αξίες»

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες, να έρθουν σε επαφή με την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και διανόηση που αποτελεί την βάση των σύγχρονων Ευρωπαϊκών αξιών, να γνωρίσουν και να επεξεργαστούν το έργο σημαντικών Ελλήνων φιλοσόφων (Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Δημόκριτου,

Ηράκλειτου, Παρμενίδη κ. άλλων), και παράλληλα να γνωρίσουν σημαντικά κτίρια της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Ακροπόλεως. Συγκεκριμένα, ο χώρος που εκτυλίσσεται το πρόγραμμα, είναι η αρχαία Αγορά των Αθηνών, όπως είχε διαμορφωθεί κατά τους Κλασικούς χρόνους του 5ου αιώνα π.Χ. και είχε εδραιωθεί ως το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης.

Υπεύθυνη καθηγητές: Ν. Σκουτέλη και Φ. Δανάσκος

Συναντήσεις κάθε Δευτέρα 14.10- 15.40

Απευθύνεται στους μαθητές/τριες της Β και Γ γυμνασίου

 • « Λέμε την αλήθεια στην Εξουσία»

Οι στόχοι είναι οι μαθητές/τριες να διερευνήσουν το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να αντιληφθούν ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανιχνεύεται σε όλες τιςεκφάνσεις της ζωής σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα.

Να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων

δικαιωμάτων είναι διαρκής και πολύπλευρος.  Να διδαχθούν από τη σοφία ιστορικών προσώπων, υπερασπιστών της ελευθερίας, ειρήνης και δημοκρατίας.

Να εκφραστούν με ποικίλες μορφές δημιουργίας σχετικές με το θέμα.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Α. Λιβανοπούλου και Α.Νικάκη

Συναντήσεις κάθε Πέμπτη  14.10- 15.40

Απευθύνεται στους μαθητές/τριες της Γ γυμνασίου

 • «ΟΙ ΔΡΌΜΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ: ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ»

Στόχοι του Ομίλου είναι οι μαθητές να γνωρίσουν, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφήτο ιστορικό πλαίσιο της νεότερης Ελληνικής ιστορίας μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα θλιβερά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης. Nα γνωρίσουν το ιστορικό πλαίσιο του Τρωικού πολέμου και την έκβασή του. Nα κατανοήσουν τις διαχρονικά, καταστροφικές συνέπειες των πολέμων και το δράμα της προσφυγιάς. Nα εξασκηθούν στην κριτική σκέψη, συγκρίνοντας ανάλογες καταστάσεις από στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Nα αποκτήσουν γνώσεις, να καλλιεργήσουν αξίες, να διαμορφώσουν στάσεις και συμπεριφορές συμβατές με τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπιστικών αξιώ.
Nα έρθουν σε επαφή με την αρχαία Ελληνική γραμματεία ( Ομήρου Ιλιάδα, γνωριμία με τις τραγωδίες των αρχαίων Ελλήνων ποιητών: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη). Nα αποκτήσουν θεατρική παιδεία και να ανακαλύψουν μέσα από θεατρικούς ρόλους, νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Χ.Αγγελοπούλου και Ν. Σκουτέλη

Συναντήσεις κάθε Tετάρτη 14.10 – 15.40

Απευθύνεται στους μαθητές/τριες της Γ γυμνασίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Share :