8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

16
Φεβ
2022

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Η ευρωβουλευτής κ Κουντουρά μίλησε με τους μαθητές του σχολείου μας για τη  έμφυλη βία.

Οι μαθητές του 6 Λυκείου, που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βουλής των Εφήβων, και των  σχολείων πρέσβεων  των Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν την  ευκαιρία να συναντήσουν διαδικτυακά  την κ Κουντουρά στις 15 Φεβρουαρίου και να ενημερωθούν για την πολιτική που προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας .

Η κ. Κουντουρά αρχικά αναφέρθηκε στη θεμελιώδη αξία του σεβασμού και της προστασίας  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω στην  οποία στηρίζεται το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπειτα η συζήτηση επικεντρώθηκε στην δράση της Ε.Ε. αναφορικά με την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Συγκεκριμένα  κ Κουντουρά επισήμανε την ανάγκη υπογραφής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης- το πρώτο νομικά διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας- από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., για να μπορέσει η σύμβαση αυτή να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στη συνέχεια μας παρουσίασε  τα περιεχόμενο του  ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου, του οποίου κεντρική εισηγήτρια υπήρξε η ίδια και είχε ως θέμα τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά,  αλλά και του ψηφίσματος,  του οποίου κεντρική εισηγήτρια ήταν η κ Βόζεμπεργκ και είχε θέμα τη διαδικτυακή έμφυλη βία.  Στη συνέχεια προβληματιστήκαμε  για την τελευταία θέση που κατέχει η χώρα μας στους δείκτες ισότητας που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων . Αξίζει δυστυχώς να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το EIGE( Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων ) πλήρης ισότητα στα δύο φύλα στην Ε.Ε. θα σημειωθεί με βάση τη σημερινή εικόνα σε 80 έτη από τώρα … Στο τέλος αναφερθήκαμε στη δυναμική του κινήματος του metoo, το οποίο αξιοποίησε θετικά τη δύναμη των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και επεκτάθηκε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα σε όλο τον κόσμο .

Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική για όλους μας . Η κ Κουντουρά χειμαρρώδης, ευγενική , δυναμική αλλά και ενωτική «Γιατί στο ζήτημα της έμφυλης βίας όλοι οι βουλευτές στην ΕΕ είμαστε  ενωμένοι» ,όπως και η ίδια μας είπε, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας. (ακόμη και σε αυτές που είχαμε  σχεδιάσει να της απευθύνουμε αλλά  η ίδια με την κατατοπιστική της ομιλία μας έδωσε από μόνη της τις απαντήσεις) .  Οι  έφηβοι πρέσβεις βουλευτές θα αποτυπώσουν τις κεντρικές θέσεις της κ Κουντουρά, τόσο στην ημερίδα που θα οργανώσουμε στις 8 Μαρτίου , ημέρα της Γυναίκας,  όσο και σε σχετικό άρθρο που θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.

Ευχαριστούμε θερμά την ευρωβουλευτή για την συνάντηση που είχαμε μαζί της . Τα παιδιά του προγράμματος   θα αναλάβουν την διάχυση των πολιτικών της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων στην σχολική μας κοινότητα .Ας δεσμευτούμε  όλοι ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα άμεσα. Τα παιδιά μας, τόσο τα αγόρια μας όσο και τα κορίτσια μας,  αξίζει να ζήσουν σε ένα πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο κόσμο…

 

 

  • Share :