8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

30
Ιούν
2021

ΤΟ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ-Λ.Τ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Το 8ο Γυμνάσιο-Λ.Τ.Χαλανδρίου στηΒουλή των Εφήβων

Το σχολείο μας, τα τελευταία έξι χρόνια συμμετέχει με επιτυχία στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων. Το πρόγραμμα αυτό, οργανώθηκε αρχικά από την κ. Αθηνά Βορρίση, τέως υποδιευθύντρια του σχολείου μας και νυν Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Χαλανδρίου και Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων. Μία από τις δράσεις του προγράμματος, περιλάμβανε τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ως ξένης σε δομές προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων σχολικών ετών, οι μαθητές της Α΄και Β΄ Λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, επεξεργάστηκαν τη θεματική ενότητα «Περιβάλλον και Άνθρωποι που μετακινούνται» και είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να ενημερωθούν και να παράγουν το δικό τους λόγο, σχετικά με τις αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους να μετακινηθούν από τις εστίες τους, καθώς  και τις επιπτώσεις που δημιουργούνται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές μας, αφού μελέτησαν με την καθοδήγηση των φιλολόγων, κ. Χρύσας Νικολαράκου- Μαυρομιχάλη και κ. Νεκταρίας Σκουτέλη, άρθρα από τον ημερήσιο τύπο, μελέτες της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. και ημερολόγια εφήβων προσφύγων, αντάλλαξαν απόψεις και κατέγραψαν τους προβληματισμούς τους σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του σχολείου μας. Παράλληλα, συνέθεσαν ένα σενάριο για κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους αποτυπώνοντας τις ευαισθησίες τους.

Στο τέλος της  σχολικής χρονιάς 2020-2021, η ομάδα επέλεξε, τη μαθήτρια της Β’ Λυκείου Αιμιλία Αλιβιζάτου, προκειμένου να εκπροσωπήσει το σχολείο μας ως έφηβος βουλευτής, στην ΚΕ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων με θέμα: «Βήματα Δημοκρατίας. Κάνοντας Πράξη τη Συμμετοχή» υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα. Η ΚΕ΄ Σύνοδος της βουλής των εφήβων εξαιτίας της πανδημίας, έγινε διαδικτυακά και διήρκησε  τις 14 Ιουλίου έως τις 16 Ιουλίου. Η Αιμιλία, μαζί με άλλους 164 έφηβους βουλευτές, που προέρχονταν από Λύκεια όλης της Ελλάδας  και από ελληνικά  σχολεία του εξωτερικού, είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν  στις ακόλουθες θεματικές :α) Περιβάλλον και Εκπαίδευση, (β) Περιβάλλον και Πολιτισμός, (γ) Περιβάλλον και Άνθρωποι που μετακινούνται, (δ) Περιβάλλον και Νέες Τεχνολογίες και (ε) Περιβάλλον και Κοινωνικές Ανισότητες  και να τοποθετηθούν απέναντι σε ζητήματα που απασχολούν τόσο την χώραμας, όσο και όλη την οικουμένη.

Το σχολείο μας, με βάση τη θεματική ενότητα μελέτης, τοποθετήθηκε στην Γ΄ επιτροπή « Περιβάλλον και Άνθρωποι που μετακινούνται». Οι έφηβοι βουλευτές, αφού αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν τόσο με τα μέλη της επιτροπής του προγράμματος, όσο και με ειδικούς επιστήμονες- αξιωματούχους ώστε να αποκτήσουν μία  πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για την θεματική την οποία είχαν μελετήσει κατά την διάρκεια του προγράμματος. Συγκεκριμένα, η κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία συμμετείχε η Αιμιλία, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από την κ Καλλιόπη Διονυσοπούλου αξιωματούχο της Υπάτης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, να καταθέσει τους προβληματισμούς της και να προτείνει πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος.

Παράλληλα, οι έφηβοι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με βουλευτές  και να κατανοήσουν τον κομβικό ρόλο της Βουλής και των Βουλευτών για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, συνήλθε η ολομέλεια των εφήβων βουλευτών υπό τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα και διατυπώθηκαν οι πολιτικές προτάσεις των εφήβων βουλευτών για κάθε μια θεματική ενότητα και στο τέλος, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της μετατροπής των  πολιτικών προτάσεων σε πράξη. Η Σύνοδος έκλεισε μουσικά με την διοργάνωση μίας διαδικτυακής συναυλίας από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Αξίζει όμως να δούμε πώς σχολιάζει η Αιμιλία Αλιβιζάτου την συμμετοχή της στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων: «Ήταν μία μοναδική εμπειρία, γιατί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω νέους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες , να συνομιλήσω με ειδικούς και βουλευτές και να εμβαθύνω σε θέματα που απασχολούν την χώρα μας και την παγκόσμια κοινότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους συμμαθητές μου τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων, γιατί αποκομίζεις εφόδια για την μετέπειτα ζωή σου και συμμετέχεις σε μία κοινότητα που οραματίζεται ένα πιο ανθρώπινο και πιο δημοκρατικό μέλλον στο οποίο τον πρώτο λόγο θα έχουν οι πολίτες και οι θεσμοί».

Υ.Γ. .Περισσότερες πληροφορίες για τη σύνοδο μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω ιστοσελίδα : https://www.facebook.com/pg/voulitonefivon/photos/?tab=album&album_id=2486972624857688&ref=page_internal

  • Share :