8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

30
Σεπ
2019

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ CRL SCHOOL 2019

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Στο πλαίσιο της ένταξης του σχολείου μας σε Ευρωπαϊκά προγράμματα με σκοπό την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαμε  στα εκπαιδευτικά προγράμματα CRL SCHOOL 2019 και INSEGNACI ETNA 2019 με τον εκπαιδευτικό Δανάσκο Φώτη.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωφυσικής CRL SCHOOL 2019 πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-25 Σεπτεμβρίου 2019 στην πόλη της Ναυπάκτου. Συμμετείχαν Μεταπτυχιακοί και Διδακτορικοί φοιτητές/τριες από Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και την αλλοδαπή καθώς και 13 Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τρία σχολεία της  Ελλάδας και διάφορα σχολεία της Ευρώπης. Το Σεμινάριο περιλάμβανε διαλέξεις, εκδρομές σε πεδία ιδιαίτερου Γεωλογικού ενδιαφέροντος και εκπαίδευση μέσω επιστημονικών εκπαιδευτικών υλικών και εξειδικευμένων λογισμικών πάνω στη Γεωλογία, τη Σεισμολογία, τη Γεωδαισία και την Τηλεπισκόπηση. Η επιστημονική αυτή προσπάθεια διεξάγεται εδώ και περίπου 30 χρόνια, με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση των Γεωλογικών και Γεωφυσικών διαδικασιών (Σεισμοί, Κατολισθήσεις, Τσουνάμι), που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.

Για δεύτερη χρονιά συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί με σκοπό τη διάχυση της νεότερης επιστημονικής γνώσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την κατανόηση των ιδιαίτερων αυτών φαινομένων από την Ελληνική Εκπαιδευτική Κοινότητα. Το θερινό αυτό σχολείο διεξάγεται με την επιστημονική συνεργασία Ελληνικών, Γαλλικών, Αυστριακών, Ιταλικών Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων και καταξιωμένων Πανεπιστημιακών Καθηγητών, υποστηριζόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών E.G.U.(European Geosciences Union).

Το σεμινάριο INSEGNACI ETNA 2019 υλοποιήθηκε στο διάστημα 10 – 14 Οκτωβρίου 2019 στην ευρύτερη περιοχή του Ηφαιστείου της Αίτνα, στην  Κατάνια της Σικελίας στην Ιταλία.

Στην παραπάνω εκπαιδευτική δράση  – Σεμινάριο πήραν μέρος εκπαιδευτικοί από σχολεία της Γαλλίας, Βρετανίας, Πορτογαλίας, Αλβανίας και Ελλάδας  και μαθητές/τριες από σχολεία της  Σικελίας. Το εξαιρετικό αυτό τοπίο, ένα από τα πιο τουριστικά  στην Ευρώπη, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία  για τη διδασκαλία των περισσότερων πτυχών των Γεωεπιστημών με απευθείας σύνδεση με  το πεδίο μελέτης.

Το Ηφαίστειο της Αίτνα αποτελεί το τέλειο τοπίο  για να φέρει σε άμεση επαφή μέλη της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Κοινότητας με εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη και τις τάξεις τους με διαφορετικά ενδιαφέροντα στις Γεωεπιστήμες.

Το σεμινάριο αυτό έδωσε την δυνατότητα για μελέτη των σεισμών, των τσουνάμι, της  μετεωρολογίας και τις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ όλων αυτών των στοιχείων (και των κινδύνων) με τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή αυτή.

Κατά τη διάρκειά του υπήρξαν παρουσιάσεις από διακεκριμένους επιστήμονες (Πανεπιστημιακούς και Εκπαιδευτικούς) πάνω σε διάφορα θέματα στην μελέτη του Ηφαιστείου της Αίτνα (τις εκρήξεις, τον τρόπο της αποτύπωσης των ηφαιστειακών δράσεων καθώς επίσης και τη μελέτη των διαφορετικών ειδών Χλωρίδας στην ευρύτερη περιοχή του ηφαιστείου) όπως και τη χρήση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών εργαλείων και  λογισμικών για χρήση στα σχολεία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ INSEGNACI ETNA 2019

Σύνδεσμοι: PARTICIPATION OF the 8th JUNIOR – SENIOR HIGH SCHOOL IN CHALANDRI HELLAS at the INSIGNACI ETNA 2019

PARTICIPATION IN C.R.L. SCHOOL 2019 of the 8th JUNIOR HIGH SCHOOL OF CHALANDRI HELLAS

 

  • Share :