8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

12
Μαρ
2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΓΙΑ Α & Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας 2018-2019

Φέτος οι μαθητές της Α και της Β Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας  και της Ιστορίας διάβασαν βιβλία, πήγαν θέατρο και γνώρισαν από κοντά βραβευμένους συγγραφείς με τους οποίους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα βιβλία τα οποία είχαν διαβάσει.Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι για 6η Σχολική Χρονιά διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία  από την υποδιευθύντρια του σχολείου μας κ. Αθηνά Βορρίση Έκθεση Βιβλίου στο σχολείο μας το  μήνα Δεκέμβριο. Τέλος σας ενημερώνουμε ότι  με τις δράσεις των μαθητών μας καταφέραμε να ενισχύσουμε τη βιβλιοθήκη μας με νέους τίτλους βιβλίων.

Αναλυτικά οι μαθητές του Α1 και του Α2 Γυμνασίου διάβασαν το βραβευμένο εφηβικό βιβλίο  « Αγόρι στο θεωρείο»  της Αγγελικής Δαρλάση. Το βιβλίο,που είναι εμπνευσμένο από ένα πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, αναφέρεται στη προσφυγιά, στην απώλεια αλλά και στην δύσκολη προσπάθεια της προσαρμογής των προσφύγων στα νέα δεδομένα.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κ Αγγελική Δαρλάση, η οποία επισκέφθηκε το σχολείο μας στις 8 Μαρτίου του 2019.  Στη συζήτηση που ακολούθησε οι μαθητές έλυσαν πολλές απορίες τους που προέκυψαν μετά από την επεξεργασία του βιβλίου, όπως ποιο γεγονός  αποτέλεσε την αφετηρία της έμπνευσης της συγγραφέως, τι είδους έρευνα έκανε πριν το γράψει και ποιο μήνυμα ήθελε να μεταδώσει. Το βιβλίο εκτός από ιστορικό ντοκουμέντο παραμένει δυστυχώς και σήμερα επίκαιρο και εκτός από τα  έντονα συναισθήματα  που προκάλεσε τόσο στους μαθητές όσο και στην υπεύθυνη καθηγήτρια κ Χρύσα Νικολαράκου – Μαυρομιχάλη   αποτέλεσε και πηγή προβληματισμού για το προσφυγικό ζήτημα. Τουλάχιστον πιστεύουμε ότι ο στόχος της ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριων πάνω στο ζήτημα επετεύχθη !!!

Οι μαθητές του Α3 και Α4 Γυμνασίου υπό την επίβλεψη της κ Χάιδως Αγγελοπούλου επέλεξαν να διαβάσουν ένα κλασικό μυθιστόρημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας,τον Τρελαντώνη της  Πηνελόπη Δέλτα . Πρόκειται για ένα βιβλίο που εξιστορεί τις παιδικές αναμνήσεις της μεγάλης κυρίας της παιδικής ελληνικής λογοτεχνίας.   Παράλληλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομότιτλη θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε η Σοφία Σπυράτου και ανέβηκε στο θέατρο Βέμπο.

Στη Β Γυμνασίου οι διδάσκουσες της  Ιστορίας

κ Αγγελική Μπαλαδήμα και η κ Χρύσα Νικολαράκου Μαυρομιχάλη ήθελαν να «φωτίσουν» τις σκοτεινές πλευρές της Βυζαντινής Ιστορίας και γι αυτό πρότειναν στους μαθητές τους να διαλέξουν ένα από τα τέσσερα χρώματα ( τα άλλα δύο είναι υπό έκδοση) της σειράς «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα» της κ Μαρίας Αγγελίδου και να κάνουν μία εργασία.

https://www.metaixmio.gr/el/author/μαρια-αγγελιδου

Στη συνέχεια είχαμε την τιμή να μας επισκεφθεί η κυρία Μαρία Αγγελίδουστις 14-2-2019. Η κ Αγγελίδου εξήγησε στους μαθητές γιατί αγαπάει την ιστορία και κυρίως  την «παρεξηγημένη» βυζαντινή .  Στην παρουσίαση της πρόβαλε την σημασία που είχε για τη βυζαντινή κοινωνία ο Ιππόδρομος και τη λαϊκή απήχηση που είχαν οι αθλητές της ιπποδρομίας.

Επιπλέον οι μαθητές του Β1 Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και με την καθοδήγηση της κ. Νεκταρίας Σκουτέλη, έκαναν βιβλιοπαρουσίαση των αγαπημένων τους βιβλίων στους συμμαθητές τους.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε  τους γονείς  και τους μαθητές της Α και της Β Γυμνασίου  που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας  που διοργάνωσε το σχολείο μας κατά τη τρέχουσα σχολική χρονιά. Σας ενημερώνουμε  ότι με τη μαζική παραγγελία των βιβλίων που έγινε μέσω του σχολείου,  αλλά και της δωρεάς  βιβλίων  από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», η Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας εμπλουτίστηκε με τα ακόλουθα βιβλία: 

1 Αντωνίου Αντώνης : Εγκυκλοπαιδικό Βιογραφικό Λεξικό Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας

2  Michel Kaplan:  Γιατί το Βυζάντιο Μία αυτοκρατορία 11 αιώνων

3 Leonardo Da Vinci Πτήσεις του Μυαλού

4 Αγγελική Δαρλάση : Αγόρι στο θεωρείο

5 Μαρία Αγγελίδου : Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα : το μαύρο

6 Μαρία Αγγελίδου : Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα : το χρυσό

7 Μαρία Αγγελίδου : Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα : το κόκκινο

8 Πολ Όστερ: 4,3,2,1

9 Τόμας Μαν : Το μαγικό βουνό

10Κρεσσίντα Κράουελ :   Στο καιρό των μάγων

11 ΑλκηΖέη:   Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2

12Χ.Τζ . Γουέλς:  Η μηχανή του χρόνου

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το Καλοκαίρι η Βιβλιοθήκη μας θα  ενισχυθεί με νέους τίτλους βιβλίων από τα έσοδα της Έκθεσης Βιβλίου , όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου από την κ Βορρίση.

Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς και τους μαθητές για τη συνεργασία !Σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλό Καλοκαίρι και σας υποσχόμαστε ότι το Σεπτέμβριο θα επανέλθουμε δριμύτεροι/ες  με νέες ιδέες και προτάσεις !!!

  • Share :