8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

03
Μαρ
2018

Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΚΕΘΕ  

Την Τρίτη 3 Μαρτίου 2018 οι μαθητές/τριες της Α γυμνασίου του σχολείου μας επισκέφθηκαν  το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στην Ανάβυσσο όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σεισμολογία» με στόχο να ενημερωθούν για τους σεισμούς και  τους τρόπους μέτρησης τους.

Όταν φτάσαμε εκεί μας υποδέχτηκε μία εκπρόσωπος του Κέντρου η οποία μας έκανε μία ενημέρωση  για τις δραστηριότητες του ΕΛΚΕΘΕ. Ύστερα πήγαμε στο αμφιθέατρο όπου ο Φυσικός – Σεισμολόγος κ. Μητρούσης έκανε μία αρκετά απλοποιημένη και αναλυτική παρουσίαση για τους σεισμούς έτσι ώστε οι μαθητές/τριες μας να μάθουν μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία σεισμολογίας ,για τις τεκτονικές πλάκες και τα ρήγματα,  τον τρόπο λειτουργίας των σεισμογράφων χερσαίων και υποθαλάσσιων, τα είδη των σεισμικών κυμάτων, τις σεισμικές κλίμακες και την πρόγνωση των σεισμών. Επίσης ενημερώθηκαν για τους τρόπους αντιμετώπισης σεισμού σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ .

Κατόπιν επισκεφθήκαμε  το εργαστήριο «Υποθαλάσσιας Σεισμολογίας και Γεωφυσικής» όπου ο κ. Μητρούσης μας έδειξε  έναν υποθαλάσσιο σεισμογράφο ΟΒS και μας εξήγησε πώς λειτουργεί, πώς ποντίζεται, πώς παίρνουμε μετρήσεις και μετά πώς τον βρίσκουμε και τον ανασύρουμε από τη θάλασσα. Πριν φύγουμε από το εργαστήριο ο κ. Μητρούσης μας έδειξε ένα γεώφωνο και είδαμε σε πραγματικό χρόνο τα σεισμογραφήματα  και τέλος μας έδωσε οδηγίες πώς μπορούμε να φτιάξουμε και εμείς ένα γεώφωνο και να παίρνουμε μόνοι μας μετρήσεις.

Η επίσκεψή μας συνεχίστηκε με ένα παιχνίδι  ερωτήσεων –παντομίμας-ζωγραφικής πάνω στις έννοιες τις οποίες άκουσαν οι μαθητές/τριες στη διάλεξη με στόχο την εμπέδωσή τους.

Η επίσκεψη έκλεισε με την ξενάγησή μας στο βαθυσκάφος  Θέτις.

Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο κ. Δανάσκος και η κ. Χρυσανθακοπούλου.

Συνοδοί καθηγητές ήταν ο κ. Προβής και η κ. Καρυωτάκη.

  • Share :