8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

27
Νοέ
2017

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ΄ ΑΣΤΡΑ… ΠΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΟΜΩΣ;

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

«ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ΄ΑΣΤΡΑ …ΠΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΟΜΩΣ;»

 Περιβαλλοντικό  πρόγραμμα

ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ –ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η παρατήρηση από τους μαθητές των αστερισμών που είναι ορατοί από την Αθήνα και η διαπίστωσή τους σε αυτή την προσπάθεια της φωτορύπανσης. Έτσι θα δοθούν τα πρώτα εναύσματα για την αναζήτηση αιτιών ,συνεπειών και προτάσεων για πρόληψη του φαινομένου. Ταυτόχρονα οι συγκεκριμένοι αστερισμοί πλαισιώνονται από μυθολογικές αναφορές αλλά κυρίως από επιστημονικές εξηγήσεις της Αστροφυσικής πάνω στα νεφελώματα και τη γέννηση των άστρων.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ:

Να αναγνωρίζουν συγκεκριμένους αστερισμούς μέσα από τα πρώτα σχήματα τους που πρότειναν οι αστρονόμοι και να ξεχωρίζουν τους μεγάλους αστέρες του καθενός. Να γνωρίσουν κατηγορίες νεφελωμάτων και το ρόλο τους στη δημιουργία αστέρων. Τέλος να προβληματιστούν πάνω στο θέμα της φωτορύπανσης ώστε να συμβάλουν στη μέτρηση της φωτορύπανσης και να προτείνουν λύσεις ως ενεργοί πολίτες.

Υπεύθυνοι καθηγητές:

Κ. Χρυσανθακοπούλου ΠΕ04.1, Φ. Δανάσκος ΠΕ04.5, Α. Νικάκη (ΠΕ02)

Δράσεις:

Καθόλη την διάρκεια του προγράμματος έγιναν προσκλήσεις διακεκριμένων επιστημόνων που επισκέφτηκαν το σχολείο μας και παρουσίασαν το έργο τους στους μαθητές μας.

Ομιλίες:

  • ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΖΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ (εδώ)

“Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια”

  • ΟΜΙΛΙΑ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΥ Ν. ΣΕΡΓΗ   (εδώ):

“Κρόνος, ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών: Αποχαιρετισμός στην αποστολή Cassini”

  • ΟΜΙΛΙΑ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΥ  Μ. ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ  (εδώ)

Παρουσίαση στο σχολείο για ευαισθητοποίηση

και διανομή έντυπου υλικού τελικόleaflet light pollution

φωτορυπανση ΤΑΙΝΊΑ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΤΗ Ν.ΙΩΝΙΑ

Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 το σχολείο μας πήρε μέρος στην παρουσίαση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων, που έγινε στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Ν.Ιωνίας, με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα … πόσα μπορεί να δει όμως;».

Ταυτόχρονα με την παρουσίαση της ταινίας του προγράμματος μας μαθητές που συμμετείχαν μοίρασαν στους παρευρισκόμενους φυλλάδιο για τη φωτορρύπανση το οποίο είχε δημιουργηθεί στα πλαίσια των συναντήσεων μας.

Οι θεατές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίασή μας και κάποιοι κρατούσαν σημειώσεις.

Επίσης είχαμε την τιμή να παρευρεθεί στην παρουσίασή μας η αστροφυσικός Μαργαρίτα Μεταξά , η οποία ήταν η εμπνεύστρια  μας για το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία για όλους μας, η οποία προκάλεσε τους μαθητές που ζήτησαν να συνεχιστεί το πρόγραμμα και την επόμενη χρονιά.

ΠαρουσίασηΈνα παιδί μετράει τ’ άστρα φωτορύπανση

Τελική Παρουσίαση Προγράμματος:

Και στο ETwinninng… πατήστε εδώ και εδώ

 

  • Share :