8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

07
Ιούν
2017

Σοφοκλέους Αντιγόνη

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Υπεύθυνη καθηγήτρια Ρόη Μάρκου

Το θέατρο στο σχολείο

Ο σκοπός μίας σχολικής θεατρικής παράστασης δεν εμπεριέχει μόνο εσωτερικά κίνητρα, αλλά στοχεύει και σε ανθρώπινες εσωτερικές δυνάμεις μεγάλης αξίας. Το σχολικό θέατρο ως μία ομαδική δραστηριότητα αποτελεί το ιδανικότερο παιδαγωγικό μέσον για μαθήματα δημιουργικότητας, ελευθερίας, συνεργατικότητας, φιλίας, αυτοσεβασμού, καλλιέργεια της σκέψης και ανακάλυψης ικανοτήτων, ενώ παράλληλα αναπτύσσει ιδιαίτερα σημαντικούς νοητικούς μηχανισμούς όπως συλλογισμούς, πνευματικά δημιουργήματα κ.ά. Μετατρέπεται σε παιδευτική διαδικασία υψίστης χρησιμότητας, οδηγώντας τους νέους στην απόκτηση αξιοθαύμαστων ιδανικών μετατρεπόμενο σε ένα πολύτιμο εργαλείο κατάκτησης θετικών συναισθημάτων».

Κων/νος Κολλιάρος ∆ιευθυντής 8ου Γυµνασίου και Λυκειακών Tάξεων Χαλανδρίου

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ

Πάντα αντιμετωπίζαμε τον Σοφοκλή με απεριόριστο θαυμασμό – όπως όλους τους Αρχαίους Έλληνες Ποιητές – καθώς αναδύεται μέσα από τα έργα του, ως ένα ιδανικό λογοτεχνικό και ανθρώπινο πρότυπο.

Νοιώθοντας μεγάλη ευθύνη, προχωρήσαμε με απόλυτη εκτίμηση του έργου του και σεμνότητα. Δεν επιλέξαμε τυχαία την Αντιγόνη. Γνωρίζοντας ότι το έργο διδάσκεται, ήδη, στη Β΄ Λυκείου, επιδιώξαμε την κατανόηση βαθιών μηνυμάτων. Οι δυσκολίες πολλές. Όμως η δύναμη των παιδιών μας μεγάλη. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε αντιξοότητες και τον κίνδυνο της απογοήτευσης, να κατανοήσουμε αδυναμίες άλλων, να γελάσουμε, να χαρούμε, να δεθούμε μεταξύ μας, να μάθουμε. Να προχωρήσουμε με θέληση, αφιερώνοντας πολύτιμες ώρες σε ότι πιστεύουμε, παρά τις αυξημένες σχολικές απαιτήσεις.

Η ιδιαιτερότητα της θεατρικής μας ομάδας δεν είναι «συνηθισμένη». Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, ήταν και η περιορισμένη συμμετοχή μαθητών για την παρουσίαση των ρόλων. Έτσι τολμήσαμε να ανεβάσουμε την Αντιγόνη με δέκα μόνο μαθητές-ηθοποιούς, βασιζόμενοι στα υπέροχα παιδιά μας, τα οποία ανέλαβαν να υποδυθούν διπλούς και τριπλούς ρόλους το καθένα. Δούλεψαν με υπομονή, ζήλο και υπευθυνότητα. Το κέρδος μας; Μέσα από τη διαδικασία της προετοιμασίας, νοιώσαμε ν΄ αγγίζουμε αξίες, να κατακτούμε πλούτο ψυχής, να πετάμε σε δύσκολους μα υπέροχους κόσμους βιώνοντας τον παιδαγωγικό μα και τον αισθητικό ρόλο της τέχνης. Έτσι, φτάσαμε ως εδώ για να χαρούμε μαζί σας καταθέτοντας το πιο σημαντικό κομμάτι της ψυχής μας, αυτό που ο δάσκαλος Σοφοκλής μας βοήθησε να πλουτίσουμε.

Για τη συμμετοχή των παιδιών μας σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία, το ήθος τους, τη συνέπεια, και τις υπέροχες στιγμές που μας χάρισαν, τα ευχαριστούμε θερμά με την πεποίθηση πως χάρη στους νέους μας, το μέλλον πλησιάζει γεμάτο δημιουργικές υποσχέσεις.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια Ρόη Μάρκου

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το πρόγραμμα…

Οι πρόβες …

Βεστιάριο…

Η παράσταση…

  • Share :