8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

05
Ιούν
2017

Λέσχη Εκφραστικής Ανάγνωσης Μαθητών

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών προγραμμάτων, το 2014 λειτούργησε η  Λέσχη Εκφραστικής Ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου του σχολείου μας.

Τι σημαίνει όμως εκφραστική ανάγνωση; Εκφραστική ανάγνωση είναι η προσπάθεια ερμηνείας και μετάδοσης του περιεχομένου ενός λογοτεχνικού κειμένου στους ακροατές με τη χρήση της φωνής και, σε περιορισμένο βαθμό, την έκφραση του προσώπου. Η εκφραστική ανάγνωση είναι η προσπάθεια να αποδώσει κανείς ?και να μεταφέρει στον ακροατή-όχι μόνον το κείμενο που διαβάζει, αλλά και την ερμηνεία του.

Οι μαθητές έχουν έτσι την ευκαιρία, να έρθουν σε επαφή με ποιοτικά Ελληνικά λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και κείμενα από την παγκόσμια λογοτεχνία μεταφρασμένα στα ελληνικά και αφού προσεγγίσουν το θεματικό τους πυρήνα, κατανοήσουν του χαρακτήρες, τα συναισθήματα και το σκοπό του συγγραφέα, να τα ερμηνεύσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Απώτερος στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη λογοτεχνία.

Όσο πληρέστερα κατανοεί κανείς, αλλά και όσο περισσότερο αγαπά ένα κείμενο, τόσο καλύτερα μπορεί να το αποδώσει με τη φωνή του, δηλαδή να το διαβάσει. Με άλλα λόγια οι μαθητές περνούν από την απλή ανάγνωση, την ουδέτερη μεταφορά ενός κειμένου στην ερμηνευτική ανάγνωση δηλαδή στην απόδοση και την ερμηνεία του.

Ο χρωματισμός της φωνής, η ένταση και ο τόνος, η επιβράδυνση / επιτάχυνση, η αλλαγή προφοράς, είναι μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη Λέσχη Εκφραστικής Ανάγνωσης, κινητοποιώντας ακόμη και τους πιο διστακτικούς μαθητές και φαίνεται ότι όλοι πραγματικά το απολαμβάνουν?

 

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Σκουτέλη φιλόλογος.

Δείτε παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από την Λέσχη εκφραστικής ανάγνωσης των μαθητών

  • Share :