8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ

9:00 - 13:00 ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Στις 6 Μαρτίου οι μαθητές της Α τάξης του γυμνασίου μας θα  επισκεφθούν  το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σεισμολογία» με στόχο να ενημερωθούν για τους σεισμούς και  τους τρόπους μέτρησης τους.

Οι μαθητές πρόκειται να μάθουν μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία σεισμολογίας ,για τις τεκτονικές πλάκες και τα ρήγματα,  τον τρόπο λειτουργίας των σεισμογράφων χερσαίων και υποθαλάσσιων, τα είδη των σεισμικών κυμάτων, τις σεισμικές κλίμακες και την πρόγνωση των σεισμών. Επίσης θα ενημερωθούν για τους τρόπους αντιμετώπισης σεισμού σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούν το εργαστήριο «Υποθαλάσσιας Σεισμολογίας και Γεωφυσικής» όπου θα δουν υποθαλάσσιους σεισμογράφους ΟΒS και θα ενημερωθούν για τον τρόπο και τη δομή λειτουργίας τους. Θα δουν σε πραγματικό χρόνο τα σεισμογραφήματα.

Κατόπιν ως βιωματικό εργαστήριο , οι μαθητές, θα πιάσουν στα χέρια τους ένα γεώφωνο για να αντιληφθούν την ευαισθησία ενός σεισμογράφου και θα μελετήσουν σεισμικά γεγονότα  με την πτώση αντικειμένων  από διαφορετικά ύψη και σε διαφορετικές αποστάσεις από τον σεισμογράφο.

Στο τέλος θα προσπαθήσουν να φτιάξουν έναν απλό σεισμογράφο με ένα μεγάφωνο , έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και κατάλληλο λογισμικό.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Κ. Χρυσανθακοπουλου, Φ. Δανάσκος

Εγγραφή Φόρμα