8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΖΗ

10:00 PM Σχολείο

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 ο Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Johns Hopkins (ΗΠΑ), θα μιλήσει στο σχολείο μας με θέμα :

«Εξερεύνηση του Πλούτωνα και έξοδος από το Ηλιακό μας Σύστημα: Τα διαστημόπλοια New Horizons και Voyager»

ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής.

Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980,  επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.

Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες,  τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα.

Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που εξερεύνησε τον Πλούτωνα τον Ιούλιο, 2015.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 13.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.

Έχει λάβει τρείς φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1981, 1986, 2014), είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aeronautics and Astronautics, αποδέκτης του COSPAR’s Space Science Award (2002), του Basic Sciences Award (1994) της International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences (2002-2015), το Χρυσό Μετάλλιο του Council of European Aerospace Societies (CEAS) (2011), το Jean Dominique Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU) (2014) της οποίας κηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος, το James Van Allen Space Environments Award του American Institute of Aeronautics and Astronautics (2014) και το Voyager Silver Achievement Award της NASA (2014). Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσινγτoν του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement), και το 2016 το American Astronautical Society (AAS) το Space Flight Αward, την ύψιστη τιμή της AAS. Το 2017 τιμήθηκε με την κορυφαία διάκριση της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, το «Βραβείο φον Κάρμαν». Με τον τρόπο αυτό, η Ακαδημία αναγνώρισε την πολυετή συμβολή του στις διαστημικές επιστήμες και στην αστροναυτική. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013).

Διεξοδικό βιογραφικό βρίσκεται στην ιστοσελίδα:

http://cassini-mimi.jhuapl.edu/BiographyofSMKrimigis-2014-06-09.htm

 

Δρ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΙΜΙΖΗΣ

Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα

Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια

Σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη

Βιβλία Γνώσεων για παιδιά ηλικίας 12+ ετών.

Μια συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης, από τον Ερμή μέχρι πέρα από το όριο του Ηλιακού Συστήματος, με τη ματιά του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, του μοναδικού επιστήμονα που έχει στο ενεργητικό του αποστολές προς όλους τους πλανήτες. Διαβάστε περισσότερα για το νέο βιβλίο  εδώ

Εγγραφή Φόρμα