8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

15
Ιούν
2023

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: “ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ”

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης « Το δράμα της Προσφυγιάς,  Από την Τροία στη Σμύρνη», στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις  8,30 μμ. παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία, στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου από τη η μουσική- θεατρική ομάδα του 8ου  Γυμνασίου Χαλανδρίου, η μουσικοθεατρική παράσταση, « Το δράμα της Προσφυγιάς,  Από την Τροία στη Σμύρνη» βασισμένο στα κείμενα των τραγωδιών του Ευριπίδη, «Εκάβη» και «Τρωάδες» καθώς και σε μαρτυρίες των προσφύγων Μικρασιατών.

Οι μαθητές και  οι μαθήτριες της θεατρικής ομάδας, , μελέτησαν  καθ΄ολη τη διάρκεια του σχολικού έτους, τα έργα των αρχαίων Ελλήνων τραγικών και ιδιαίτερα αυτά που αναφέρονται στο δράμα των προσφύγων, όπως οι τραγωδίες «Τρωάδες» και «Εκάβη» του Ευριπίδη, παρακολούθησαν Θεατρικές παραστάσεις Αρχαίων Ελληνικών τραγωδιών από τα επίσημα αρχεία της Ελληνικής τηλεόρασης και γνώρισαν το ιστορικό πλαίσιο του Τρωικού πολέμου και την έκβασή του.

Επίσης,  από την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ που αναφέρονταν στο ιστορικό πλαίσιο της νεότερης Ελληνικής ιστορίας,  μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα θλιβερά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης, όπως και από την επαφή τους, μέσα από κείμενα, που αναφέρονταν στις μαρτυρίες προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, βιώσαν τόσο το δράμα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τον τόπο τους και τις δυσκολίες που συναντούν όσο και τα αποτελέσματα του πολέμου στην ανθρώπινη ζωή και κατανόησαν τις διαχρονικά, καταστροφικές συνέπειες των πολέμων και το δράμα της προσφυγιάς.

Παράλληλα ,η μουσική ομάδα που πλαισίωσε την θεατρική  παράσταση με ζωντανή μουσική, ασχολήθηκε με την πρωτότυπη σύνθεση μουσικής,  που στο πρώτο μέρος, είχε αναφορές από την αρχαία Ελληνική σύνθεση, όσο είναι δυνατόν αυτή να αποδοθεί και στο δεύτερο μέρος, αναφορές από την Μικρασιατική  παραδοσιακή μουσική.

Η μουσική-θεατρική παράσταση « Το δράμα της Προσφυγιάς,  Από την Τροία στη Σμύρνη», συνέπεσε με το τραγικό γεγονός του τριήμερου Εθνικού Πένθους και για το λόγο αυτό, ήταν αφιερωμένη στα θύματα του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους, η κ. Ιωάννα Αθανασάτου Αντιδήμαρχος Παιδείας και Προσχολικής αγωγής δήμου Χαλανδρίου, η οποία απηύθυνε έναν χαιρετισμό,  Διευθυντές σχολείων, γονείς, μαθητές και μαθήτριες.

 

 Λίγα λόγια από τρεις μαθήτριες που συμμετείχαν στην παράσταση:

Νικολέτα Στεφάνου (Εκάβη): Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Δουλέψαμε μήνες για να μπορέσουμε να φτάσουμε τον στόχο μας. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί  ότι το αποτέλεσμα ήταν αντάξιο των προσπαθειών μας και ισως καλύτερο από το προσδοκώμενο. Ειλικρινά, ήταν κάτι το ξεχωριστό. Προτείνω ανεπιφύλακτα στους μαθητές να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους παραστάσεις, καθώς θεωρώ ότι έχουν πολλά να τους προσφέρουν, τόσο στους ίδιους τους ηθοποιούς όσο και στους θεατές. Το Αρχαίο θέατρο αποτελεί «γέφυρα» του παρόντος και του ένδοξου παρελθόντος. Για αυτό, λοιπόν, πρέπει να διαφυλαχθεί η παρακαταθήκη που άφησαν οι προγονοί μας. Το να έχουμε παρόμοιες ασχολίες με εκείνους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Αθανασία Στεφάνου(Πολυξένη):Αυτή η αξέχαστη εμπειρία ξεκίνησε τον Οκτώβριο με πρωτοβουλία δυο καθηγητριών. Αν μου έλεγαν πριν από κάποιους μήνες ότι η παράσταση έγινε, ότι η σκληρή δουλειά μας άξιζε και ότι διασκεδάσαμε, δε θα το πίστευα. Είμαστε όλοι πολύ ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας έδωσαν οι καθηγήτριές μας και τις ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για τα γέλια και την χαρά που μας προσέφεραν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Χρύσα Βασιλοπούλου(Κασσάνδρα):Η συγκεκριμένη παράσταση ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, τόσο για το άτομα τα οποία συμμετείχαν όσο και για τους θεατές. Ήταν ένας τρόπος οι μαθητές του γυμνασίου να γνωρίσουν κάποια αξιοσημείωτα γεγονότα του παρελθόντος που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχαν αυτήν τη δυνατότητα. Μπορεί να χρειάστηκε πάρα πολύ κόπο και χρόνο για να δημιουργηθεί αυτό το αποτέλεσμα αλλά σίγουρα άξιζε. Συμπεραίνοντας, θεωρώ πως όλοι οι μαθητές πρέπει να δίνουν μια ευκαιρία στους ομίλους του σχολείου μας, αφού μέσα από αυτούς μαθαίνουμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες καθώς και να λειτουργούμε ομαδικά.

 

Διανομή

Εκάβη:Νικολέτα Στεφάνου

Ποσειδώνας: Ιωσήφ Αλεξανδράκης

    Αθηνά/Ανδρομάχη: Ευδοκία Τσίρου

Ταλθύβιος: Θανάσης Αδαμόπουλος

             Κασσάνδρα: Χρύσα Βασιλοπούλου

Πολυξένη: Αθανασία Στεφάνου

Οδυσσέας:ΣαγκάρΡαμ

Αγαμέμνων: Γιάννης Γιαννικάκης

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Νεκταρία Σκουτέλη & Χάιδω Αγγελοπούλου

  • Share :