8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

06
Μαρ
2023

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

« Η Πεντάμορφη και το Τέρας …………του σχολικού εκφοβισμού και της διαφορετικότητας»

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την παγκόσμια ημέρα του «Σχολικού εκφοβισμού»για το σχολικό έτος 2022-2023και παράλληλα  μέσα από έναπρόγραμμα αγωγής υγείας, το σχολείο μας  ανέβασε  μια  θεατρική παράσταση «Η Πεντάμορφη και το Τέρας …………του σχολικού εκφοβισμού και της διαφορετικότητας»

Λίγα λόγια του συγγραφέα:

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου ΓκάμπριέλΣουζάνΜπαρμπό ντε Βιλενέβ, το οποίο εκδόθηκε το 1741. Από τότε επανεκδόθηκε πολλές φορές σε διάφορες εκδοχές ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές οι ρίζες της ιστορίας πάνε πίσω 4.000 χρόνια.

Φυσικά μια συγγραφέας του 18ου αιώνα, γράφοντας το συγκεκριμένο παραμύθι, δεν θα μπορούσε να έχει στο μυαλό της τη διαφορετικότητα ωστόσο δεν στερείται λογικής η έμπνευση του ήρωα του θεατρικού (της φιλόλογου – σκηνοθέτη, κ. Μητροπούλου) να διδάξει -μέσω αυτού του παραμυθιού- την αποδοχή της διαφορετικότητας. Βέβαια, στην πορεία του έργου η φιλόλογος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα συναφές, αλλά αρκετά πιο σοβαρό θέμα, που είναι ο σχολικός εκφοβισμός.

Για τη συγγραφή αυτού του θεατρικού χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα (διασκευασμένα για θέατρο) του παραμυθιού «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», τα οποία ήταν πιστά στην αρχική του μορφή εκτός από τη σκηνή της μεταμόρφωσης του πρίγκιπα που τελείται απλοϊκά από τον ίδιο .

 Οι καθηγήτριες : Αυγερινού Ελένη & Κορναράκη Αφροδίτη

Όλες οι τελευταίες έρευνες –έστω και αν διαφωνούν μεταξύ τους στα ποσοστά- δείχνουν ότι κρούσματα σχολικού εκφοβισμού παρουσιάζονται στα ελληνικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενώ αρκετοί υποστηρίζουν πως το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Το θετικό πάντως στοιχείο είναι ότι η ενημέρωση τόσο των γονέων, όσο των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι πλέον επαρκέστατη και συνεχής. Οι περισσότεροι μαθητές γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν και πού να απευθυνθούν, σε περίπτωση που αισθανθούν απειλή, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως όλα τα θύματα καταγγέλλουν τους δράστες. Δυστυχώς οι μισοί σχεδόν μαθητές που υφίστανται σχολικό εκφοβισμό δεν καταγγέλλουν το γεγονός κυρίως λόγω του φόβου που αισθάνονται για το τι θα επακολουθήσει μετά.

 Στο παρακάτω linkθα  βρείτε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που ετοίμασε η καθηγήτρια Αυγερινού Ελένη και που απάντησαν οι μαθητές του σχολείου μας.

https://docs.google.com/forms/d/1vGeTmRX39FibMFFSODcBqLFLz50hOtvn1nb7ccaqz0o/edit?pli=1#responses

Το κείμενο της παράστασης: ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Για να δειτε την παράσταση στο διαδικτυακό μας κανάλι πατήστε (ΕΔΩ)

 

 

  • Share :