8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

12
Νοέ
2021

Το 8 ο Γυμνάσιο Λ.Τ. Χαλανδρίου στη Βουλή των Εφήβων και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Το  8ο   Γυμνάσιο Λ.Τ. Χαλανδρίου στη Βουλή των Εφήβων και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!

Το σχολείο μας φέτος έχει την τιμή να λαμβάνει μέρος τόσο στο πρόγραμμα της «Βουλής των Εφήβων», όσο και στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Κοινός σκοπός και των  δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι: α) η ευαισθητοποίηση των νέων πολιτών σε θέματα  που άπτονται της δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, β) η ενεργός συμμετοχή των εφήβων στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και γ) η ανάληψη δράσεων, που μπορούν  να βελτιώσουν το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας. Παράλληλα στην εποχή μας ολοένα και πιο επιτακτικό τίθεται το ερώτημα το εάν και με ποιο τρόπο το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία της προάσπισης της δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο  το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων  φέρει τον τίτλο : « Ψηφιακός κόσμος : κωδικός Δημοκρ@τία #ενημερώνομαι #εγκρίνω #παρεμβαίνω.  https://foundation.parliament.gr/el/vouli-ton-efivon/i-kst-synodos-2021-2022-0.   Το σχολείο μας συμμετέχει  στο πρόγραμμα με μαθητές της Α και Β Λυκείου  και τον  συντονισμό της ομάδας έχουν αναλάβει οι καθηγήτριες Χρυσούλα Νικολαράκου – Μαυρομιχάλη και Νεκταρία Σκουτέλη.

Επιπλέον φέτος για πρώτη φορά το σχολείο μας θα συμμετάσχει και στο αντίστοιχο πρόγραμμα, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  με απώτερο στόχο να αποκτήσουμε τον τίτλο του Σχολείου- Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. https://www.europarl.europa.eu/greece/resource/static/files/import/july20195/epas_description_2020.pdf   Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν  συνολικά 15  μαθητές από την Α, Β,  και Γ Λυκείου καθώς  και 10 καθηγήτριες (η κ.Ελένη Αυγερινού, η κ. Αθανασία Λιβανοπούλου, η κ. Αγγελική Καραγγέλου, η κ. Ευαγγελία Κορρέ, η κ. Αλεξία Νικάκη,  η κ. Χρύσα Νικολαράκου- Μαυρομιχάλη, η κ.Δώρα Σαντή, η κ. Νεκταρία Σκουτέλη, η κ.Ελένη Οικονομοπούλου,  και η κ. Παρασκευή  Παρθένη) .

Η συμμετοχή μας στα δύο αυτά προγράμματα συνέπεσε με την σκληρή  ειδησεογραφία των δεκατριών ( μέχρι στιγμής και ελπίζουμε να μην αυξηθεί ο αριθμός) γυναικοκτονιών,  αλλά και με την δυναμική  εμφάνιση του κινήματος του metoo στη χώρα μας. Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων  επιλέξαμε ως θέμα μελέτης των φετινών  μας συναντήσεων το: «#Metoo: όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παράγουν πολιτικό λόγο».  Βασικοί  στόχοι των συναντήσεών μας  είναι α) η ενημέρωση,  β) η ευαισθητοποίηση, γ) η έρευνα, δ) η ανάληψη δράσεων και ε) η διάχυση των ιδεών μας στην σχολική κοινότητα. Η ομάδα μας θα έχει τακτές συναντήσεις κάθε 15 ημέρες  ενώ για τον καλύτερο συντονισμό  της  έχουμε δημιουργήσει  το ηλεκτρονικό μας μάθημα στην e class. Μετά την υλοποίηση κάθε μίας δράσης θα ενημερώνουμε τόσο το ηλεκτρονικό μας μάθημα , όσο και την  ιστοσελίδα του σχολείου μας .

Το πρόγραμμα μας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και φιλόδοξο. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε απρόσκοπτα εφόσον βέβαια  οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας μας το επιτρέψουν…

  • Share :