«Γινόμαστε Γεωερευνητέςγια να μελετήσουμε τα Γεωπάρκα της Μεσογείου και ανατρέχοντας στους γεωλογικούς αιώνες να αναζητήσουμε τα αποτυπώματα του Εγκέλαδου στο Αιγαίο και τις χώρες της Μεσογείου»
no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.
ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση : Περιβάλλον και μνημεία, τοπικό φυσικό περιβάλλον, διαχείριση και διατήρηση φυσικού περιβάλλοντος, Γεωλογικά μνημεία και μνημεία της φύσης, περιβάλλον και ιστορία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές/τριες θα μελετήσουν τα Γεωπάρκα, τα χαρακτηριστικά τους, στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τους γεωτόπους, τη γεωλογική εξέλιξη των περιοχών και θα γνωρίσουν το αποτύπωμα της δράσης της Τεκτονικής στο φλοιό της Γής. Συνεργαζόμενοι διαδικτυακά και δια ζώσης με σχολεία (Ελλάδα – εξωτερικό) θα αναλάβουν πρωτοβουλίες – δράσεις ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες έτοιμοι/ες να διαχειριστούν πιθανές φυσικές καταστροφές καθώς και τις περιοχές μοναδικού φυσικού κάλους (Γεωπάρκα) ανατρέχοντας στην Ιστορία και τον Πολιτισμό όπως όλα συνδέονται στο χώρο της Μεγάλης μας θάλασσας, της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ : Βασικός στόχος είναι να κατανοήσουν το γιατί μία περιοχή χαρακτηρίζεται Γεωπάρκο και ποια είναι η σχέση του με το σεισμό στη λεκάνη της Μεσογείου. Μελετώντας ιστορικά στοιχεία σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα και τα αποτελέσματά της στο περιβάλλον, θα εντοπίσουν τις περιοχές που χαρακτηρίζονται Γεωπάρκα καθώς και την σχέση τους με το σεισμό. Θα επικοινωνήσουν με συμμαθητές τους από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και χώρες της Μεσογείου και θα έρθουν σε επαφή με ειδικούς επιστήμονες και επιστημονικά ιδρύματα γνωρίζοντας τους τρόπους και την μεθοδολογία μελέτης καθώς και τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με τα Γεωπάρκα και το σεισμό.
Συμμετείχαν 35 μαθητές γυμνασίου
Συντονιστής προγράμματος Φ. Δανάσκος Εκπαιδευτικοί: Ε. Κορρέ & Ε. Μανώλογλου
ΔΡΑΣΕΙΣ:
Α. Εκπαιδευτική ημερίσια επίσκεψη στο ΕΛΚΕΘΕ με σκοπό την παρακολούθηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Σεισμοί στο Μεσογειακό χώρο και Υποθαλάσσια Σεισμολογία.
Β. Επίσκεψη στο Γεωπάρκο της Λέσβου. Η Εκπαιδευτική μας επίσκεψη είχε διάρκεια 5 ημέρες και πραγματοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε για δύο ημέρες κινηθήκαμε ανεξάρτητοι υλοποιώντας το πρόγραμμα που είχαμε εκπονήσει εμείς και τις άλλες ημέρες σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα Λέσβου. Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΚΠΕ, έγινε προσπάθεια να συνδεθεί με το σύνολο του Γεωπάρκου, πράγμα που δυστυχώς λόγω πλημμελούς οργάνωσης δεν έγινε εφικτό να πραγματοποιηθεί. Το κυρίως πρόγραμμα που ανεφέρετο στο Απολιθωμένο Δάσος του Σιγρίου ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρον έτσι ώστε οι μαθητές/τριες το γνώρισαν επαρκώς.
Είπαμε ιστορίες για τον Εγκέλαδο (πατήστε εδώ)
Φτιάξαμε το δικό μας σχολικό ηφαίστειο στην αυλή του σχολείου μας (πατήστε εδώ)
Συμμετέχουμε σε τρία Εθνικά Δίκτυα : α.«Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες», ΚΠΕ Ανωγείων , β.«Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» ΚΠΕ Ευεργέτουλα – Ασωμάτου Λέσβου και γ.«Το σεισμικό τόξο … που μας ενώνει», που υποστηρίζεται από το Κ.Π.Ε. Λιθακιάς στη Ζάκυνθο
Επίσης το πρόγραμμα εντάχθηκε στο etwinning στα έργα: