8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

21
Φεβ
2018

MASTERCLASSES ΦΥΣΙΚΗΣ.

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 πέντε μαθητές της θετικής κατεύθυνσης της Β λυκείου του σχολείου μας παρακολούθησαν τα Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής σωματιδίων 2018 στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

H Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) και τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), συντόνιζε  το Ελληνικό τμήμα αυτής της διοργάνωσης.

Οι μαθητές ,στο πρωινό πρόγραμμα, παρακολούθησαν θέματα και μεθόδους στη βασική έρευνα για την ύλη και τις δυνάμεις της από τον συντονιστή της Ελληνικής Ομάδας Εκλαΐκευσης κύριο Ν.Τράκα και τους συνεργάτες του. Έμαθαν για το πείραμα ATLAS που πραγματοποιείται στο CERN και στο οποίο συμμετέχουν από Ελληνικής πλευράς  οι καθηγητές που μίλησαν τους μαθητές μας και για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα.

Το μεσημέρι έκαναν ένα διάλειμμα και έφαγαν στο εστιατόριο του ΕΜΠ μαζί με τους φοιτητές.

Στο απογευματινό πρόγραμμα  πραγματοποίησαν   μετρήσεις σε πραγματικά γεγονότα από τα πειράματα του CERN και, με τη βοήθεια του λογισμικού HYPATIA ( το οποίο έχει αποθηκευμένα πραγματικά δεδομένα από το πείραμα), προσπάθησαν να ανακαλύψουν το σωμάτιο Ηiggs. Παρακάτω είναι τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους:

Στο τέλος πήραν μέρος σε μια διεθνή συζήτηση (μέσω internet) για τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους με μαθητές από άλλες χώρες , που παρακολουθούσαν και αυτοί masterclasses στη χώρα τους, και με εργαζόμενους στο CERN.

Οι μαθητές αναχώρησαν από το ΕΜΠ αργά το απόγευμα, αφού πήραν τα διπλώματα συμμετοχής τους από τον κύριο Τράκα, απόλυτα ευχαριστημένοι.

Τους συνόδευε ο κύριος Κ. Κολλιάρος.

  • Share :