8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

07
Ιούν
2017

Εκπαιδευτική διάλεξη του Ακαδημαικού κ.Κριμιζη

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Στις 29 Νοεμβρίου 2016 είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον εξέχοντα επιστήμονα και ακαδημαϊκό κύριο Σταμάτιο Κριμιζή .
Πρόκειται για έναν από τους πλέον διακεκριμένους διαστημικούς επιστήμονες στον κόσμο. O Έλληνας ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, είναι επικεφαλής του γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος διευθυντής της Διοίκησης Διαστήματος του Πανεπιστημίου JohnsHopkins των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.Ο δρ Σταμάτης Κριμιζής, συμμετέχει σε μερικές από τις μεγαλύτερες αποστολές της NASA. Μεταξύ αυτών, τα Voyager 1 και 2, εκ των οποίων το πρώτο «πλέει» στα ανοιχτά του Γαλαξία μας, το Cassini, που εφέτος κλείνει αισίως τα 10 χρόνια τροχιάς γύρω από τον Κρόνο, και το Messenger, που το 2011 έφτασε στον Ερμή.

Ο δρ. Κριμιζής μίλησε στους μαθητές της Γ Γυμνασίου και Α και Β τάξεις του Λυκείου μας με θέμα:

«Περιπέτειες στον Πλούτωνα και Γαλαξία: Τα Διαστημόπλοια NewHorizons και Voyagers»

Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 εκτοξεύθηκαν το 1977 για να εξερευνήσουν τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα. Όχι μόνο εκπλήρωσαν την αποστολή τους μέχρι το 1989, αλλά το Voyager 1 ξεπέρασε πρόσφατα το σύνορο του ηλιακού μας συστήματος με το Γαλαξία, και έγινε το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που εξήλθε από την ατμόσφαιρα του Ήλιου. Σήμερα το Voyager 1 βρίσκεται στη φανταστική απόσταση των 19,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και συνεχίζει να στέλνει πληροφορίες καθημερινώς. Ο κ. Κριμιζής είναι επικεφαλής ερευνητής σε ένα από τα τέσσερα πειράματα που εκτελούν τις μετρήσεις τα τελευταία 37 χρόνια και μας περιέγραψε τις ανακαλύψεις αυτής της σύγχρονης Οδύσσειας της διαστημικής εποχής.

«Το Voyager 1 αποτελεί το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα και μπήκε στον διαστρικό χώρο, δηλαδή στον Γαλαξία. H έκπληξη είναι ότι αυτά που έχουν προβλέψει τα διάφορα θεωρητικά μοντέλα – για το τι επικρατεί στον Γαλαξία – δεν επαληθεύονται. Αντί για μια ήρεμη περιοχή, συναντήσαμε μια περιοχή με συνεχείς αλλαγές, μέσα σε διαστήματα εβδομάδων και μηνών. Κάτι τέτοιο ανατρέπει την ιδέα για τον διαστρικό χώρο και τι είναι η περιοχή του Γαλαξία κοντά στη Γη» μας είπε ο δρ Κριμιζής. Ο «ταξιδευτής» βρίσκεται τώρα σε μια απόσταση περίπου 19,5 δισ. χλμ. και για αυτό το σήμα και τα δεδομένα που στέλνει απαιτούν πάνω από 18 ώρες για να φτάσουν στη Γη.

Το NewHorizons (Νέοι Ορίζοντες) είναι διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ το οποίο εκτοξεύθηκε για να μελετήσει τον Πλούτωνα, τους δορυφόρους του και ένα ή δύο αντικείμενα της ζώνης του Kuiper. Αναπτύχθηκε ως τμήμα του προγράμματος NewFrontiers (Νέα Σύνορα) και εγκρίθηκε το 2001, μετά την ακύρωση των αποστολών PlutoFastFlyby και PlutoKuiperExpress. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, η αποστολή εκτοξεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2006 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, σε τροχιά διαφυγής από το Ηλιακό Σύστημα με ταχύτητα 16.26 km/s (58.536 km/h) σε σχέση με τη Γη, την μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει επιτύχει ανθρώπινη κατασκευή. Το NewHorizons έφτασε στον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015. Ο κ. Κριμιζής έδειξε στους μαθητές φωτογραφίες του Πλούτωνα και της επιφάνειάς του που τράβηξε η φωτογραφική μηχανή του NewHorizons.

 

Κατόπιν απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των μαθητών και των καθηγητών αναλυτικά . «Προσγείωσε», ωστόσο, εκείνους, που ονειρεύονται το μέλλον τους … σ’ άλλη Γη κι άλλα μέρη, εκτιμώντας ότι «η μεταφορά ανθρώπων σε άλλους πλανήτες απέχει αρκετές δεκαετίες, καθώς δεν έχουν ξεπεραστεί προβλήματα, όπως η προστασία του πληρώματος από ηλιακές εκρήξεις υψηλής ενέργειας, η έλλειψη βαρύτητας για μεγάλα χρονικά διαστήματα και πιθανές ψυχολογικές καταστάσεις».

Στο τέλος της ομιλίας του έκανε μία διάλεξη ζωής για τους μαθητές μας λέγοντάς τους να δουλεύουν σκληρά αν θέλουν να προχωρήσουν μπροστά και να φτάσουν ψηλά.
Ήταν μία ομιλία η οποία επηρέασε βαθειά όλους όσους την παρακολούθησαν.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κριμιζή για όλη την γνώση που μας προσέφερε.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής.
Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου JohnsHopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.
Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα.
Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή NewHorizons (Νέοι Ορίζοντες) που εξερεύνησε τον Πλούτωνα τον Ιούλιο, 2015.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 13.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.
Έχειλάβειτρείςφορέςτο NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1981, 1986, 2014), είναιδιακεκριμένομέλος (Εταίρος) της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science καιτου American Institute of Aeronautics and Astronautics, αποδέκτηςτου COSPAR’s Space Science Award (2002), του Basic Sciences Award (1994) της International Academy of Astronautics όπουπροεδρεύειτου Board of Trustees for Basic Sciences (2002-2015), τοΧρυσόΜετάλλιοτου Council of European Aerospace Societies (CEAS) (2011), το Jean Dominique Cassini MedalτηςΕυρωπαϊκήςΓεωφυσικήςΈνωσης (EGU) (2014) τηςοποίαςκηρύχθηκεΕπίτιμοΜέλος, το James Van Allen Space Environments Awardτου American Institute of Aeronautics and Astronautics (2014) καιτο Voyager Silver Achievement Awardτης NASA (2014). Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum τηςΟυάσινγτoντουαπένειμετοΤρόπαιογιαΣυνολικήΕπίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement), καιτο 2016 το American Astronautical Society (AAS) το Space Flight Αward, την ύψιστη τιμή της AAS. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013).

Διεξοδικό βιογραφικό βρίσκεται στην ιστοσελίδα:
http://cassini-mimi.jhuapl.edu/BiographyofSMKrimigis-2014-06-09.htm

  • Share :