8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

06
Ιούν
2017

Φυσική & άτυπες μορφές τέχνης

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Τη σχολική χρονιά 2016-2017 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα:
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Χρυσανθακοπούλου ΠΕ04

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΤΥΠΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΣ»
Ήταν μία δράση με στόχο να προσεγγίσουμε τη Φυσική πολύπλευρα , μέσω άλλων επιστημών, να καταδείξουμε πώς « η τέχνη μιμείται τη φύση »,φράση η οποία αναφέρεται στα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη και αναφερόμενοι στα πρώτα στάδια της Φυσικής Φιλοσοφίας να κάνουμε μία σύνδεση της Φιλοσοφίας και της Φυσικής και να δείξουμε ότι η θεμελίωση των Φυσικών επιστημών έγινε από τους Έλληνες Φιλοσόφους.
Οι θεματικοί άξονες με τους οποίους ασχοληθήκαμε στο πρόγραμμα ήταν η αστρονομία – αστροφυσική, η φυσική, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά και η τέχνη.
Στον κλάδο της Αστρονομίας- Αστροφυσικής μιλήσαμε πρώτον για τους αστερισμούς.Τι είναι αστερισμοί,πώς προέκυψαν, πώς και πότε τους βρίσκουμε στον ουρανό, τη μυθολογία που τους ακολουθεί.Οι αστερισμοί που είδαμε ήταν του Ωρίωνα ,του Ταύρου και του Κύκνου.

Δεύτερον ασχοληθήκαμε με τα αστέρια. Πώς γεννιέται ένα αστέρι; Πού γεννιέται ένα αστέρι; Γιατί φωτοβολεί; Πώς πεθαίνει; Τι γίνεται μετά το θάνατο ενός άστρου; Τι είναι η μαύρη τρύπα, το πάλσαρ, ο αστέρας νετρονίων, ο λευκός νάνος;

Τρίτον ασχοληθήκαμε με τα νεφελώματα. Τι είναι το νεφέλωμα και ποια εί ναι τα είδη νεφελωμάτων. Τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά νεφελώματα που μελετήσαμε ήταν το νεφέλωμα του Ωρίωνα και το νεφέλωμα του Καρκίνου. Εδώ «μπαίνει» και η Τέχνη . Μέσα από τα νεφελώματα με τα υπέροχα σχήματα και χρώματα απολαύσαμε την τέχνη που κυριαρχεί το Σύμπαν.

Τέταρτον ασχοληθήκαμε με τους γαλαξίες. Ποια είδη γαλαξιών έχουμε ,τα σχήματά και τη δομή τους.

Στον κλάδο της Φυσικής ασχοληθήκαμε με τα χρώματα των νεφελωμάτων και πώς προκύπτουν αυτά, ακτινοβολία μέλανος σώματος, δηλαδή σχέση θερμοκρασίας – χρώματος , φάσματα, φωτογράφιση νεφελωμάτων με φίλτρα .

Στον κλάδο των Μαθηματικών ασχοληθήκαμε με τις αποστάσεις στο σύμπαν και πώς υπολογίζονται αυτές, αστρονομικές μονάδες μέτρησης και σχήματα γαλαξιών και νεφελωμάτων.

Στον κλάδο της Φιλοσοφίας οι μαθητές του προγράμματος παρακολούθησαν διδασκαλία από τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης της τρίτης Λυκείου η οποία αναφέρονταν στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη και τις απόψεις του για τον κόσμο. Κατόπιν ετοίμασαν και πραγματοποίησαν διδασκαλία με θέμα τις θεωρίες για τον κόσμο Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων.

 

  • Share :