8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

22
Φεβ
2014

Οι μαθητές της λέσχης ανάγνωσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

no comment 8ο Γυμνάσιο Λ.Τ.

Η ξενάγηση, από την αρχαιολόγο Ελένη Μάρκου, στην έκθεση «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες… Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 21 Φεβρουαρίου 2014. ήταν μία από τις δράσεις της Λέσχης Ανάγνωσης του σχολείου μας. Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το στίχο «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες», ποίημα:«Φωνές».

Είδαμε προτομές του Αλέξανδρου, του Δημητρίου του Πολιορκητή, του Ιουλίου Καίσαρα, χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες και εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου (που προέρχονται από 14 ελληνικά Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές) να πλαισιώνουν τα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη. Απολαύσαμε την «εικονογράφηση» των ποιημάτων μέσα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα. Συνδέσαμε νοητικά το χρόνο συγγραφής των ποιημάτων με τα αντικείμενα της έκθεσης και τη δράση των καβαφικών πρωταγωνιστών.

Τέλος, μας εντυπωσίασε το κολάζ με τη μορφή του Κ. Καβάφη και οι λέξεις – φράσεις με το γραφικό χαρακτήρα του ποιητή, που κοσμούν τους τοίχους του Μουσείου από το ποίημα «Φωνές».

Επιμέλεια κειμένου: Αθηνά Βορρίση

Φωτογραφίες από την επίσκεψη της λέσχης ανάγνωσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

  • Share :